DTP KAPATILMALI MI?

 

DTP KAPATILMALI MI?

(10 Mart 2008 günü, Yerel Yaber Gazetesi İçin Yazılmış Makalem)

DTP, son zamanlarda düzenlediği farklı etkinlik, gösteri, boykot, yürüyüş, askeri harekâta karşı canlı kalkan gösterileri, grup toplantısına türbanlı ve özel renkli bayanları misafir etme gibi suç oluşturacak hareketler ve eylemler içerinse girmiştir.

Son olarak, 8 Mart Dünya kadınlar Günü münasebetiyle yapılan gösterileri sabote etme girişimleri. Gösterilerden asker ve polise karşı mukavemette bulunma hareketleri. Tüm bunlar, DTP için açılan kapatma da dosyasına ek deliller olarak girmektedir. DTP bunun farkına varamayacak kadar basiretsiz mi yönetiliyor? Asla böyle bir şey söz konusu olamaz. DTP, toplum nezdinde ve özellikle bölge halkı üzerinde etki kaybetmeye başladığını, 22 Temmuz seçimleri ile daha net anlamaya ve görmeye başlamıştır. Yeniden güç bulmanın ve tabandan destek almanın yegâne yolunun mazlum rolüne bürünmek olduğunu çok iyi görüp okumaya ve uygulamaya başlamıştır.

AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Erdoğan, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesi için yeni bir paket hazırlığına girdiğinin sinyallerini aylar önce ortaya koymaya başlamış ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığının AK Parti’nin olacağını iddia etmişti. Son İzmir ziyareti ile de bunu bir kez daha kamuoyuna deklare etmiş oldu. Bu ne demek? Nisan Ayının ilk haftasında yapacağı Diyarbakır Ziyaretinin çok şeye gebe olduğunu, bölge için farklı ama DTP’yi eritecek ve pkk’nin itibar kaybetmesine neden olacak projelerin hayata geçirileceğini gösteren karinelerin ipuçlarının verilmesidir.

DTP, kaybetmeye başladığı gücü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığının Kaybedilmesi demek, kendisinin yok olması demekle eşdeğer ifadeler olduğunu biliyor.  

O zaman yapılması gereken şey, partinin kapatılmasına neden olacak demeç ve eylemlerle suç unsurları oluşturmaktır. Onlarda şimdi bunları yapıyorlar. Mazlum gözükmenin en kolay ve basit yolu budur. Son zamanlarda Meydanlarda Aksakallı, eli kur’an’lı, eski, güya imamları, ön plana çıkartmaya başladılar. 

Mecliste türbanlı bayanları oturtmaya başladılar. Hâlbuki DTP’nin var oluş tüzüğü ve savunduğu fikirler ile uygulamaya koyduğu bu hareket bir biriyle tamamen zıt oluşumlardır. Çünkü partinin var oluşunun temeli Marksist - Leninist bir düşüncenin temelleri üzerine oturmuş olduğu her mekânda, toplantıda açık açık ifade edilmektedir. 

Böyle bir oluşum ile yapılan uygulama, yani din üzerinden siyaset yapmaya kalkışması mümkün mü? 

Türkiye için en büyük tehdidin siyasal İslam ve simgeleri olduğuna vurgu yapan bir oluşum nasıl olurda din üzerinden siyaset yürütmeye kalkışabilir? Akıl ve izan ile izahı var mıdır? Bu olsa olsa yerel seçimler öncesi, AK Parti’ye kayan oy tabanlarını yeniden kazanmaları için bir politika taktiğidir.

DTP, özellikle gerilim siyaseti üzerinde yoğunlaşıyor gibi bir durum sergiliyor. Nemalanma konularından biri gibi gösterilen “Kürt Sorunu(!)” çözümsüz kaldığı müddetçe hem pkk, hem de DTP güç dengesini lehine çevirme imkânına sahip olmaktadır. 

AK Parti hükümeti bölge için yapacağı ciddi bazı radikal kararlarla DTP’nin ve pkk’nin elindeki bu oyuncağını almış olacaktır. Bu oyuncağın alınma korkusunu üzerinden atamayan DTP, Ahmet Türk ve Sırrı Sakık’ın yönetimde değil vitrinde olmasına çaba harcamaktadır. 

Bu iki isimde yapıcı yönleri ile, meselenin kaos oluşturarak değil,  diyalog ile çözümünü istedikleri için sadece vitrinde tutulmaya çalışılıyor. Tuzak oyunların oynandığı bir politika benimseyenler er geç kaybetmeye mahkûm olduklarının farkındadırlar.

AK Parti, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini Kazanabilir mi?

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı DTP için kaledir. Buranın belediye seçimini kaybetmek demek, DTP için kalenin düşmüş olması manasını taşımaktadır. Böyle bir sonuç varlık sebebinin ortadan kalkması anlamına gelir.

AK Parti iktidarı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bunu net olarak bildiği için, DTP’nin ve pkk’nin varlık nedeni olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmak için birçok yeni proje ve paketleri hayata geçirebilirse Belediye Başkanlığı AK Parti’nin olur.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını AK Parti’nin kazanması sözle anlatıldığı kadar elbette kolay olmayacaktır. Radikal kararalar dediğimiz paket içerisinde,  DTP’nin gerilim ve çatışma oyuncağı yaptığı ve nemalandığı gerekçeleri yok etmesi veya yok edilmeye başlandığı intibaını vermesi bölge halkını inandırması gerekmektedir. 

Bunun içinde Kürtçe yayın yapan radyo ve TV’ye izin vermesi, Kürtçe kurslarının açılması ve bununla ilgili düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekmektedir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ABD’nin Bitmeyen Oyunu

Çin'de Virüs bitti mi?

Melhâme-î Kübrâ, Yeni Dünya Düzeni Savaşı