Yüreğir’e Yüreğini Veren Başkan Fatih Kocaispir, “Yol Medeniyettir”

 

Yüreğir’e Yüreğini Veren Başkan Fatih Kocaispir


Yerel Genel Seçimlerin üzerinden neredeyse 2 yıl dolmaya birkaç gün kalmıştı ki, Büyük Saat Buluşmaları konuğu, Yüreğir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Kocaispir ile Seçimden bu güne, Yüreğir’de yaptıklarını, yapacaklarını ve yapamadıklarını konuşmaya çalıştık.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, yaklaşık 2 saatlik konuşmaların tamamını buraya sığdırabilecek durumda değilim. İnanıyorum ki, Yayın Kurulundaki arkadaşlar, Haber, köşe olarak herkes işin bir noktasını veya tamamını aktarmaya çalışacaklardır, BüyükSaat Gazetesi sayfalarında.



Benim burada işleyeceğim konu yol, kültür ve istihdâma yönelik icraatları olacaktır.

 

“Yol Medeniyettir”

Evet, Yüreğir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Kocaispir, “gönül belediyeciliği yapacaksak ve gönüllere girmek istiyorsa, öncelikle vatandaşlarımıza ulaşabileceğimiz yollarını yapmamız gerekir ki, onlara ulaşabilelim.  Çükü yol medeniyettir, yol yoksa ulaşım imkânınız da kalmamış demektir.”

Başkan Kocaispir, Önceliğin, vatandaşa giden yollarını yapmakla işe koyulduklarını ve kendi dönemlerinde, öncesinde, yapılmış yolların da, Temizlik ekibi ordusuyla, temiz tutmayı kendisine ve ekibine şiâr edinmişler. Tabi burada bir gerçeğin de altını çizmeden geçmiyor, Yüreğirin birikmiş, çarpık şehir oluşumu, ortalama 100 m2 arsalar içerisinde bir birine yapışık nizâm evlerin olduğu Yüreğir’deki, özellikle yol açma problemlerinin 5-10 yıllık bir süreçte çözülemeyeceğine de dikkât çekiyor.

Özellikle, çıkmaz sokakların açılmasını önemsediğini, bunun içinde, mahalle muhtarları ile birlikte, mahallelinin kapısını çalarak, bizzât görüşerek, gönül alarak, sokak güzelleştirmelerini oluşturmaya çalıştığını ve bunda da başarılı olduklarını belirtirken, gözlerinin içi parlıyordu, henüz, yeniden baba olmuş bir babanın sevinç ve heyecanında yaşadığı duygu gibi.

Sokak iyileştirmeleri yaparken, birkaç mahallede belirlenen sokak güzelleştirme, kültür sokağı çalışmalarında ilerleme kaydetmişler. Sokak sakinlerinden olumlu dönüşler, Başkanı daha bir şevklendirdiğini, heyecanlandırdığını ve hizmet âşkını depreştirdiğini gözlemledim.

İşsizlik, Yüreğir’in Kanayan Yarası

 

Başkan Fatih Kocaispir, Yüreğir, içinde nehir geçen kocaman bir ilin ötekileştirdiği öte yakası, karşı yakası gibi bir durum ortaya çıkartmıştır ki, bu, dünyada içinde nehir geçen hiçbir il ve ilçede olumsuzluk oluşturmazken, ne yazık ki Yüreğir’de oluşturduğunu belirtiyor.

Belediye Başkanlarının hemen her hemşehrisine iş bulma yeteneği ve kâbiliyeti olmadığından hemşehrilerine Meslek kazandırma yollarını arayıp bularak, onlar için öncelikli meslek, beceri ve kâbiliyetlerini geliştirmeye yönelik kültür evleri oluşturmuşlar.

Yüreğirli hemşehrilerinin iş bulabilmeleri için, yemek, tekstil, çini, film-sanat, müzik kayıt alanları gibi meslek kurslarında, uzamnala tarafından verilen eğitimler sonucunda, kursiyerlere sertifika vererek yetkinliklerini de belgelendirmiş olmaktadırlar.

Bu çalışmaları daha çok çeşitlendirmek için, kültür evleri sayılarında artış sağlamaya çalışmakta olduklarını, bu konuda, Belediyeye iş yapan müteahhit, yardımsever iş Adamları, Bakanlık, TOKİ düzeyinde de destekler aradıklarını, proje bazında, adreslerini de vererek tek tek anlattı.

 

Adana’nın En İyi Kreşi Yüreğir’de

Yardımseverlerle yapılan görüşme neticesinde, PTT Evleri Mahallesinde, iddiâlı olarak, Adana’nın en iyi, en donanımlı Kreşini açmak için çalışmaların hızla sürdürüldüğünü söyleyen Başkan Kocaispir, şehrin görüntüsünü bozan, Sinan Paşa Mahallesi için de müjdeli haberler verdi. Görev süresi bitmeden, Sinan Paşa Mahallesi’ndeki kronikleşen kentsel dönüşümü TOKİ iş birliği ile çözeceklerini ve bu çerçevede birkaç değişik alanda da çalışmaların yapıldığını, projelerin bitme aşamasına geldiğini müjdelemiş oldu.

 

Başkan Kocaispir’i üzen vââdi!

Mehmet Fatih Kocaispir, Belediye Başkan adayı olduğu dönemde, Hemşehrilerine, ayağı yere basan vââdlerde bulunduklarını, bunları yapmak için göreve tâlip olduklarını hemşehrileri Yüreğirlilere anlatmaya, onları porjeleri ve Yüreğir’in Yüreği olduğunu iknâ etmeye çalışmış ve 2019 Mart Mâhâlli seçimlerinde belediye başkanlığını kazanmıştır.

Seçim sonrası, Yüreğir için yapacaklarını, eksik kalan önceki projelerin bitirilmesine, revize ederek daha iyi hale getirlmesine çalışırken, o yıl Adana için çok üzücü Sel, Doğal âfet olayı yaşanmıştır.

Aşırı ve 3 gün boyunca süren o şiddetli yağışlar, Adana’da en çok Yüreğir ilçesini etkilemiş, binlerce aile evini terk etmek durumunda kalmıştı. Özellikle Levent, Şehit Erkut Akbay, PTT Evleri, Selahattin Eyyubi gibi Mahallelerde taşkınlar, sel baskınları oluşmuş, AFAD, İtfaiye, Polis, DSİ, Belediyeler topyekûn seferber olmuşlardı.

İşte o gün Başkan Mehmet Fatih Kocaispir, vââdlerinden biri olan, Sarıçam Deresi iyileştirme, îslâh ve peyzaj çalışması hakkında zor bir karar verme sürecine de girdiğini farketmiştir.

Sel Sularının tâhliyesi, yaraların sarılması, vatandaşlara yardımların ulaştırılması, mâğduriyetlerin giderilmesi çalışmaları sürerken, DSİ ile de Sarıçam Deresi’nin Belediye’ye tâhsisi için protokol yapmak isterken, DSİ yaşanan sel felâketinin bu yuglamasının hayata geçirilmesini imkânsız kıldığını ve mââlesef bu vââdinin gerçekleşmesinin imkânsız gibi olduğunu söylerler Başkan Kocaispir’e.

Sel felâketi Fatih Başkan’ın, vââdini yerine getirememe, hemşehrilerine verdiği sözü tutamama hüznü de üzerine çökmeye başlamıştır.

Buna rağmen, tam istediği gibi olmasa da,  ENERJİSA ile görüşerek, o bölgenin çevresinin iyi bir ışıklandırma porjesi protokol çalışmasına başlar. Mart 2021 bitmeden bu projenin uygulanabilir kısımlarının protokol anlaşmasının imzalanacağının da müjdesini vermiş oldu.

Görev süresinin yarını geride bıraktığı dönemde, 2019 yılının son aylarında Sel ve onun yaralarını sarmak 2020 yılının ilk çeyreğine sarkarken, bu kez de Plândemi sürecinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, olumsuz etkisi görülmeye başladı. Dolayısıyla, Yüreğir Belediyesi’nde de hizmetlerin aksamasına, işleyişte önceliklerin yer değiştirmesine, plânlarda farklılıklar oluşturulmasına neden olduğundan, istenilen seviyede hizmet gerçekleştirilmesini yapamamış olsa da, yine de Yolların yapımı ve özellikle sokakların ve dolayısıyla da ilçenin Temiz tutulmasına da eskisinden daha fazla özel önem verdiklerini belirtti.

Millet Bahçesinin Tamamlanması, sosyal donatıların çeşitlendirilerek güçlendirilmesi için çalışmaların kısa sürede biteceğini ve sadece Yüreğirliler değil, bölgede de değişim oluşturacak çalışmalar yürütülüyor.

 Tıpkı Adana’da, hatta bölgede ilk ve tek olan TERS EV projesinde olduğu gibi, Millet Bahçesi ile içinde yer alacak donatılar Yüreğir’i yeni bir cazibe merkezi konumuna getirmeye katkı oluşturacaktır.

Sinan Paşa Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümün de tamamlanması ile Yüreğir’in Cazibe merkezi konumuna gelmesinin önündeki birçok engel kaldırılmış olacaktır.

(Büyük Saat Gazetesi, 17 Mart 2021, Çarşamba günlü yazım)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ABD Halkına Helikopter Hakkında Yalan Söylüyor

Atma Recep Din Kardeşiyiz (Bozuk ve çöplük malına dönüşmüş Toner)

ABD’nin Bitmeyen Oyunu