Kademeli Emeklilik Düzenlemesinde, Bağ-Kur’lu, Esnâf Olana Cezâ, SSK’lı, İşçi Olana Mükâfât

 

 

Bağ-Kur’lu, Esnâf Olana Cezâ, SSK’lı, İşçi Olana Mükâfât 

 

Hükûmet, hazırladığı ve hayata geçirdiği, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve yaklaşık 5 milyona yakın kişinin, EYT yasası ile yüzlerini güldürmeye çalıştı.

 

 

Hazırlanan Yasa sonucunda, bazı mâğduriyetlerin olduğu gözlemlendi ve bunun için yeni bir çalışma başlatıldı.

 

 

Devlet, birçok konuda, vatandaşının lehine olan karalar alarak toplumu ve özellikle de Ticâret erbâbını rahatlatacak, bir takım reformalara da imzâ attı ve atmaya da devam etmektedir.

 

 

Tam bu kapsamda, Kademeli Emeklilik Düzenlemesi de yeni hazırlanan torba Yasa içerisine girdirilmeye çalışılmaktadır.

 

Kademeli emeklilik düşünülen ve torbada yer alması beklenen hususlar, Prim gün şartları, 50 - 55 yaş aralığı, Staj ve çıraklık konuları, Bağ-Kur âffı ve prim ihyâsı gibi çalışmaların olduğu kulislere yansımaktadır....

 

 

SKK’lıya 3600, Bağ-Kur’luya 5400 gün

 

Torba içerisine alınan ve erken emeklilik için aranan şartlara ve kimlerin yararlanabileceğine bakıldığında;

 

Yaş şartı ile 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlara SSK'dan 3600, Bağ-Kur'dan 5400 günle kısmi emeklilik imkânı getirileceği görülmektedir.

 

 

Reform olarak görülen, anckak, 60 yaşını bitirmiş, primi gün sayısı 5 Bin 400 günden az olan Bağ-Kur’lu, bu reform ile rahata erdirilmiyor, âksine cezalandırılmış gibi oluyor.

 

Geçmişte küçük esnaflık, zânââtkârlık yapmış, Devlete vergisini ve Bağ-Kur primlerini ödemiş, ya geç yaşta mesleğe başladığından veya istenmeyen nedenlerden dolayı, mesleği terk edenlerden, prim gün sayıları 5 Bin 400 günün altında ama 3 Bin 600 günün üzerinde prim yatırmış olan erkek esnâf mâğdûr.

 

Bugün 60 yaş üzeri olmuş, yeniden çalışma, SSK (SGK Kapsamında) primi ödemesi için iş yapacak durumu da ve iş verecek işveren de bulamayacağından, Emekli olabilmesi MEZARDA dahi mümkün olamayacaktır.

 

 

 Çözüm, Hükûmet’te ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığında

 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve yaklaşık 5 milyona yakın kişinin EYT yasası ile yüzleri güldürülürken, azda olsa bir grup mâğdûriyet yaşayan Vatandaşlar da ağlatılmasın.

 

 

Yasa’da, 8 Eylül 1999 ve öncesinde Sigortalı olanlar, ya da borçlanma ile prim ve yıl şartını tamamlamış olanlar emekli olmaya hak kazanıyor ve maaşları bağlandı ve bağlanmaya da devam ediliyor.

 

 

Çifte Standart Uygulaması

 

SSK kapsamında emekli olacaklar ile Bağ-Kur’dan emekli olacaklar arasında bir eşitsizlik ve çifte standart söz konusu olmaktadır.

 

SSK’dan prim ödeyenler 5 Bin ile 5 Bin 975 gün arasında prim ödemiş olma şartları varken, bu rakam Bağ-Kur’lu  ve Emekli Sandığı’ndan prim ödeyenlerde ise, kadınlarda 7 Bin 200 gün, erkelerde ise, 9 Bin gün prim ödeme şartı aranmaktadır.

 

SSK’dan prim ödeyen bir kişi 3 Bin 600 gün ile Kısmi Emekli olabilirken, Bağ-Kur’luda ise, bu imkândan faydalanmak için, 5 Bin 400 gün prim ödenmesi şartı var.

 

Âdetâ Bağ-Kur’luya, “neden esnâflık yaptın, vergi ödedin, Bağ-Kur’lu oldun, cezalısın!” denilmektedir.

 

Kurbân Bâyrâmı öncesinde, SSK’dan EYT mâğduriyeti yaşayanlara tanınan kolaylıklardan, Bağ-Kur’lu için çifte standart durum yaşayan vatandaşlar, kendilerinin Kurbân edildiklerini düşünmekten kurtarılmalıdır.

 

Bağ-Kur’lu Kadın 55,  erkek 60 yaşına gelmiş ve geçiyorsa, 3 Bin 600 gün prim ile tıpkı SSK’lılarda olduğu gibi, bir defâya mâhsûs olmak üzere, KISMİ EMEKLİLİK HAKKINDAN FAYDALANDIRLMALIDIR.

(23 Haziran 2023 Cuma günlü Tarih )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ABD Halkına Helikopter Hakkında Yalan Söylüyor

Atma Recep Din Kardeşiyiz (Bozuk ve çöplük malına dönüşmüş Toner)

ABD’nin Bitmeyen Oyunu